Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 07 Kwi 2004 Posty: 739 Skąd: Nowy Targ
Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 21:31
Pamiętam, że sprawy podziału parafii zawsze budziły duże zainteresowanie i dyskusje. Podobnie było ze św. Jadwigą, ale nie zupełnie. Ja myślę, że trzeba się modlić za nowo powstającą parafię, aby ponad wszystko budowało się tam wzorcowe duszpasterstwo. Mam nadzieję, że starczy sił na to księdzu Proboszczowi powstałej niedawno parafii. ego życzę wszystkim parafianom
Pomógł: 2 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Maj 2004 Posty: 1351 Skąd: Nowy Targ
Wysłany: Wto Paź 13, 2009 23:44
szymeknowytarg napisał/a:
Dlaczego wraz z przyjściem nowego proboszcza wyzmieniane zostały siedzenia księży??
yyy...
przemeblowanko?
I czemu wyzmieniane zostało miejsce czytań i głoszenia kazań, nie z mównicy po lewej tylko z mównicy po prawej??
po I primo nie mównica a ambona/pulpit
po II primo Proboszczu sobie wymyslił (IMHO poniekąd słusznie) żeby cała Liturgia Słowa była w jednym miejscu.
A z małego pulpitu bo Ambona była niewygodna (za duza odległość miedzy oczetami a tekstem)
Pomógł: 1 raz Wiek: 28 Dołączył: 08 Kwi 2006 Posty: 200 Skąd: Nowy Targ
Wysłany: Sro Paź 14, 2009 07:26
FaSoL napisał/a:
Dlaczego wraz z przyjściem nowego proboszcza wyzmieniane zostały siedzenia księży??
yyy...
przemeblowanko?
I czemu wyzmieniane zostało miejsce czytań i głoszenia kazań, nie z mównicy po lewej tylko z mównicy po prawej??
po I primo nie mównica a ambona/pulpit
po II primo Proboszczu sobie wymyslił (IMHO poniekąd słusznie) żeby cała Liturgia Słowa była w jednym miejscu.
A z małego pulpitu bo Ambona była niewygodna (za duza odległość miedzy oczetami a tekstem)
Ale tak po prostu przemeblowanko ??
Dokad tam jeszcze chodzilem to za 2 proboszczy większych zmian nie było.
To do czego teraz ambona bedzie sluzyc?
_________________ "Zabiegajcie o własne zbawienie z bojaźnią i drżeniem"
List do Filipian R.2 werset 12
Ambona zostanie zlikwidowana a na miejsce malej ambonki zostanie wstawiona ładniejsza marmurowa =)) wydaje mi sie że to dobry pomysł i nawet chyba liturgiczne =)))
Wysłany: Sro Cze 02, 2010 15:08
Masz rację FaSol. A szkoda. miałem nadzieję, że poczytam sobie kazania z gorzkich żalów- były podobno bardzo pouczające i zapadające w duszę, ale niestety.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum