Tu stajenka, tu wiara, tu emotikony, tu aborcja, tu spowiedź można dostać
Spowiadać może każdy ksiądz mający władzę, a zdejmować ekskomunikę nie każdy. Za aborcję jest automatycznie ekskomunika - żeby moc siępojednać z Bogiem trzeba uwolnić się od kary ekskomuniki, a to mogą tylko niektorzy. Tu nie chodzi o każdego jezuitę tylko o miejsce Bazyliki NSPJ w Krakowie - ona zapewne daje władzę podobnie jak sanktuarium w Ludźmierzu.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Kwi 2005 Posty: 352 Skąd: Nowy Targ
Wysłany: Sro Sty 18, 2006 16:09 ...
tola napisał/a:
Ja gdy nachodzą mnie takie "dni" gdzie mi sie zdaje ze cały swiat jest zły i przeciwko mnie- siadam sobie w kaciku i analizuję drogę krzyzową- ale taka tylko i wyłacznie moją- opartą na moich przeżyciach, pragnieniach , dążeniach. I wtedy- gdy widzę Jezusa- jak dla mnie szedł na śmierć- wszystkie moje " troski" są takie małe i takie nijakie.
Dokładnie jakby to było napisane przeze mnie...
Tylu mądrych wpisów, które w ostatnim czasie pojawiły się na Forum NSPJ to jeszcze nie było w tak krótkim czasie... oby tak dalej, bo z przyjemnością (...i WiElKiM zaciekawieniem) tutaj zaglądam
tola napisał/a:
A ja rok pracowałam własnie na tym oddziale- i nigdzie indziej tak naprawdę jak tam w drugim człowieku Boga nie odkryłam. Chcesz to Ci na PW wyślę coś na ten temat- z moich "zapisków" z tamtego czasu...
Tu stajenka, tu wiara, tu emotikony, tu aborcja, tu spowiedź można dostać
.
No a od czego jest moderator żeby pilnował toku dyskusji?
Cytat:
Spowiadać może każdy ksiądz mający władzę, a zdejmować ekskomunikę nie każdy. Za aborcję jest automatycznie ekskomunika - żeby moc siępojednać z Bogiem trzeba uwolnić się od kary ekskomuniki, a to mogą tylko niektorzy. Tu nie chodzi o każdego jezuitę tylko o miejsce Bazyliki NSPJ w Krakowie - ona zapewne daje władzę podobnie jak sanktuarium w Ludźmierzu
A co np musiałby zrobić taki ksiadz andrzej Caputa żeby mógł ze mnie zdjąć ekskomunikę? Bo ja nie rozumiem że jedni mogą inni nie. CO dostali wiecej prawa od Pana Boga?
_________________ Nie rozmawiam ze zwierzętami- jestem normalny...
Dokładnie jak mówisz - dostali więcej praw od Pana Boga przez ręce i wolę biskupa.
Żeby zdjąć ekskomunikę z ciebie to musiałbyś najpierw bardzo żałować. Potem zależy jaką ekskomunikę /bo jedną mogę w niektorych wypadkach/, a inne to już tylko biskup a nawet papież.
Ja nic z tego nie rozumiem. Myslałem że jak ktoś ma powołanie na ksiedza- to juz za Pana Jezusa robi- tzn ze jest w Jego zastepstwie. No a skoro tak- to pośrodku biskup? i inne takie...
A z jakich powodów są najczęsciej ekskomuniki?
Aborcja juz wiemy- ale chyba nie każda?
_________________ Nie rozmawiam ze zwierzętami- jestem normalny...
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 16:15
Cytat:
Aborcja juz wiemy- ale chyba nie każda?
No nie każda.
Napewno nie ta ktora jest przeprowadzona z powodu zlego stanu zdrowia matki, tzn jeżeli jest pewne że dalszy przebieg ciąży wiąże sie ze śmiercią matki.
_________________ „Śmierć nie jest ani proceduralna ani przypadkowa, nie wtedy, kiedy ginie ktoś, kogo znamy.”
Pomógł: 1 raz Wiek: 28 Dołączył: 08 Kwi 2006 Posty: 200 Skąd: Nowy Targ
Wysłany: Pon Gru 24, 2007 15:29
Niech te święta Bożego Narodzenia
przyniosą nam wiele radości,
Niech uśmiech zagości w domach,
Niech ogarnie nas ciepło wigilijnej świecy,
a jej blask zamieni się w żywe iskierki w oczach,
Niech samotność odejdzie w niepamięć,
Niech zima otula nas białym puchem,
jak ciepły koc przy kominku,
Niech bieluteńkie gwiazdeczki
skrzypią wesoło pod naszymi butami
na wieczornym spacerze.
Niech dobry Bóg namaluje
szczęście na naszych twarzach,
Niech miłość dotyka nas delikatnie,
lecz bez ustanku,
Niech marzenia płyną wysoko w górę
i spełniają się...
Wesołych Zdrowych Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich Forumowiczów.
Niech te Święta upłyną nam w miłej radosnej i rodzinnej atmosferze.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Kwi 2005 Posty: 352 Skąd: Nowy Targ
Wysłany: Wto Kwi 06, 2010 20:06 WIELKANOC 2010
Na obecną chwilę FORUM Parafii NSPJ umarło...
...ale może ktoś tutaj przynajmniej przypadkiem trafi Dlatego dodaję:
ŻYCZENIA na WIELKANOC 2010
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum